Zoeken

De schrik van je leven...

De avond valt en je maakt nog snel tijd voor een wandeling in het bos. Je hoort geritsel en schrikt je een hoedje als je de enge schaduw ziet die op de grond valt. Je hartslag gaat duidelijk de hoogte in en je haren komen voelbaar overeind, het lijkt wel alsof je het plots koud krijgt.

Om vervolgens en zucht van opluchting te laten ontsnappen als je merkt dat die angstaanjagende schaduw afkomstig is van de takken van een omgevallen boom. Je hartslag wordt weer rustig, je gevoelstemperatuur weer normaal. Hoofdschuddend en half glimlachend vraag je je af waar je met je gedachten zat. Je laten opschrikken door een omgevallen boom?!


In deze tijd van het jaar lijkt alles op één of andere manier extra eng. Want het is weer die tijd van het jaar. Misschien wel de meest enge periode van het jaar. De dagen worden korter, nachten en schaduwen langer. Het lijkt wel of in die schaduwen onze angsten werkelijkheid worden, met al die skeletten, weerwolven en zombies. Mijn kinderen kunnen er zo van genieten om enge dingen te maken of in huis aan te brengen, wetende dat ze niet echt zijn.

Hoewel Halloween oorspronkelijk niets met enge dingen te maken heeft. Het lijkt wel of we een soort uitlaatklep gevonden hebben om uiting te geven aan onze diepste angsten. En ons leven zit vol met angsten: angst om afgewezen te worden, angst om een taak niet goed te volbrengen, angst voor de commentaar van anderen, angst je tekst voor een presentatie te vergeten en de ergste in de lijst – doodsangst.


Ons brein is er meester in om allerlei ramscenario’s te bedenken en ons te laten zien dat er echt reden is om bang te zijn. Misschien komt het skelet dat naast de deur hangt wel tot leven of komt er plots een enge stem uit die pompoen of springt er een eng beest uit de donkere bosjes.

Angst is de boodschapper die je laat weten dat je in gevaar bent.

Er gebeurt van alles in je lichaam om je voor te bereiden op actie: vechten, vluchten of bevriezen. Deze processen zorgen ervoor dat je bijna letterlijk verlamt raakt van angst. Grote kans dat angst wel één van de grootste belemmerende factoren in je leven is.


Ga eens na bij jezelf: Wat is jouw grootste angst? Waar houdt angst je tegen in je leven?

Ik las in een boek de mooie opmerking: hoe meer jij je angst wil omzeilen, hoe meer het je blijft achtervolgen. Het lijkt wel of het leven je blijft testen om te zien of je nog steeds bang bent.

Met deze emotie zit je in de polariteit angst – vertrouwen. Je kan pas vertrouwen ervaren als je angst hebt gekend. Maar wat als je beide emoties kan overstijgen en gewoon kan zijn?


Wil jij je leven niet langer laten tegenhouden door angst? Wil jij de emotie overstijgen? Wil jij vol vertrouwen je leven leiden? Wil jij voluit leven?


Ik geef je graag enkele tips mee:

° Je kan je niet verstoppen voor je angst. Kijk je angst aan, ga ermee aan de slag! Dat is spannend, maar jij hebt alles in je om dit aan te kunnen!


° Hoe waarschijnlijk is het?

Al die rampscenario’s die je brein haarfijn voor je heeft uitgetekend. Vraag je eens af hoe waarschijnlijk het is dat deze werkelijk zullen gebeuren. En wees eerlijk! Hoe vaak is het je al overkomen of hoe vaak is het anderen al overkomen?


° Kan je iets doen?

Is er iets dat je kan doen om het rampscenario dat je brein uitgewerkt heeft te voorkomen?

Dan doe je dat!

Je hebt alles gedaan om het goed te laten verlopen.

Je hebt daarmee alles gedaan dat binnen je mogelijkheden ligt.

De rest mag je loslaten en laten gebeuren.


° Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Wie weet heb je er alles aan gedaan om het goed te laten lopen en gebeurt er toch iets. Wat is dan het allerergste dat kan gebeuren? Wat doe je als jij je test niet meer weet? Wat doe je als je computer uitvalt? Wat doe je als… Er valt voor alles wel een oplossing te bedenken. En de wereld is niet vergaan! Of you did not die!


° Wat gebeurt als je niets doet? Waarschijnlijk is dat nog veel erger en zijn de gevolgen nog veel groter, dus: hup met de geit!


° En wat dan nog? Kan jij de houding aannemen – als dit rampscenario voorvalt – en wat dan nog? Probeer eens!

Je hebt het waarschijnlijk door.

Tackel die angst! Grote kans dat je brein hevig tegen sputtert.

Maar hé, Lukaku was ook niet van vandaag op morgen een prof. voetballer. Go for it!


2 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

6 misverstanden over burn-out

HET GAAT OVER DOOR TE RUSTEN Veel mensen waarbij een burn-out wordt vastgesteld lopen al een tijdje op hun tandvlees. Omdat ze zich sterk willen houden, geven ze niet toe aan de signalen die hun licha

© 2023 by Norah Horowitz, Ph.D. Proudly created with Wix.com

Kennismaken

Online of in real life kennismaken bij een kopje thee? Weet je van harte welkom!

Laten we connecten:

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest

Lid van: