Zoeken

De grote veerkrachttest

Herinner jij het je nog? De breuk met je eerste vriendje? Je had het totaal niet zien aankomen, het leek wel of hij uit het niets beslist had dat deze relatie geen reden van bestaan meer had. Waar haalt hij het recht vandaan! De wereld lijkt te vergaan: je grote liefde. Je bent ervan overtuigd dat je op geen enkele manier een gelijkaardige ervaring zal kunnen meemaken. Je wordt overmeesterd door een alles verterende pijn en weet niet hoe je hiermee moet omgaan: huilen, praten, een pot ijs leeg lepelen, extra laat uitgaan, jezelf opsluiten...

Het is een hele uitdaging om je te herpakken, te ontdekken dat er nog een leven is buiten die eerste liefde en dat er nog heel wat andere interessante mannen rondlopen. En weet je: je hebt dit overleefd! Sterker nog, je hebt geleerd! Je hebt geleerd hoe je met een tegenslag omgaat, wat voor jou wel werkt en wat niet, je hebt geleerd over wat voor jou belangrijk is in een relatie,… Allemaal door die ene nare gebeurtenis.


Ons leven zit vol van zulke minder prettige gebeurtenissen. Misschien heb je op werkvlak al voor enorme uitdagingen gestaan. Jezelf iedere keer afvragend hoe je dit nu weer zal klaarspelen. Voldoen aan de gevraagde norm, binnen de vooropgestelde tijdslimiet,… En you did it!

Telkens weer ben je de uitdaging aangegaan, heb je geleerd en misschien grenzen verlegd. Je bent er sterker uitgekomen. Dat is wat veerkracht is. Dagelijks de confrontatie aangaan met de uitdagingen, veranderingen en tegenslagen die op je pad komen. De ene uitdaging en tegenslag al groter dan de ander. De ene uitdaging al spannender dan de ander. Maar groot of klein, heel spannend of een beetje spannend, elke uitdaging brengt stress met zich mee. Stress waardoor jij druk ervaart.

Druk om te voldoen aan de doelen, druk om te overleven, druk om door te zetten,…

Anders gezegd: je veer wordt ingedrukt of je elastiek wordt uitgerokken. de vraag is of jij dan kan meebuigen?

Heel het corona gegeven lijkt wel één grote veerkrachttest. De ene dag mogen de kinderen nog naar school, de andere dag niet meer. De ene week kan je nog een verjaardagsfeestje met 10 kinderen organiseren, de week nadien met nog maar 3 kinderen. De ene dag kan je nog naar kantoor, de andere dag doe je aan 'homeworking' en de week nadien moet je misschien in quarantaine.


De maatregelen die in razendsnel tempo veranderen dagen je creativiteit en aanpassingsvermogen serieus uit. Het zoeken naar oplossingen van de ene op de andere dag zorgt voor stress. Ondertussen heb je misschien ook nog een tegenslag te verwerken door financieel verlies of ziekte van een vriend of familielid. Het is niet één uitdagende gebeurtenis, maar een heel samenspel van verschillende factoren.


Hoe zit het daarbij met jouw veerkracht? Kan je nog meebuigen of is de rek uit je elastiek?

Het is in ieder geval, nu meer dan ooit, belangrijk om te investeren in je mentale gezondheid. Als je het gevoel hebt dat je elastiek op springen staat, dat je het niet meer georganiseerd krijgt, dat emoties de overhand nemen, praat er dan over.

Samen komen we hier sterker uit!

0 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

6 misverstanden over burn-out

HET GAAT OVER DOOR TE RUSTEN Veel mensen waarbij een burn-out wordt vastgesteld lopen al een tijdje op hun tandvlees. Omdat ze zich sterk willen houden, geven ze niet toe aan de signalen die hun licha

© 2023 by Norah Horowitz, Ph.D. Proudly created with Wix.com

Kennismaken

Online of in real life kennismaken bij een kopje thee? Weet je van harte welkom!

Laten we connecten:

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest

Lid van: